Olen ehdolla Aluevaaleissa numerolla 2089

Hyvinvointialueella päätetään koko Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. 

Olen aluevaaleissa Nokian, Parkanon ja Kihniön kokoomusten tukema ehdokas. Paikallistuntemukseni Pirkanmaalla on laajaa yritystoimintani kautta. Pirkanmaalla toimistomme sijaistevat Tampereella, Nokialla, Ikaalisissa, Parkanossa ja Kihniöllä.

Yhteiskuntamme kriisinsietokyky vaatii toimivia sotepalveluja ja tehokasta pelastustoimea. Ihmisten turvallisuus ja peruspalvelut tulee turvata koko hyvinvointialueella.

kokoomus sydän

Omalääkäri jokaiselle paljon palveluja käyttävälle

kokoomus sydän

Hoitojonot kuriin julkisen ja yksityisen yhteistyöllä

kokoomus sydän

Yritykset, järjestöt ja omaishoitajat arvostetaan osaksi palvelutuotantoa

kokoomus sydän

Enemmän vuoropuhelua toimijoiden kesken

kokoomus sydän

Pelastustoimen budjetilla ei tilkitä sotemenoja

kokoomus sydän

Enemmän vuoropuhelua, parempaa kilpailuttamisosaamista ja palvelusetelit käyttöön

kokoomus sydän

Läpinäkyvyyttä Pirhan kustannuksiin ja parempaa tiedolla johtamista

Ennakkoäänestys on  2.4.–8. 4.2025

Vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025

Äänestyspaikat ja aukioloajat löydät äänestyspaikkapalvelusta.

Aluevaltuuston tulisi edustaa koko Pirkanmaata ja turvata peruspalvelut kaikissa kunnissa.

On selvää, että erikoissairaanhoito täytyy keskittää, mutta ihmisten turvallisuus ja peruspalvelut tulee turvata kaikissa kunnissa. Perusperiaatteena tulisi olla se, että panostetaan ennaltaehkäisevään toimintaan ja perusterveydenhuoltoon, jotta vältytään kalliin erikoissairaanhoidon turhalta käytöltä. Saman periaatteen tulisi koskea myös sosiaalipalveluja ja pelastustoimea.

Toimivat peruspalvelut ovat vahvan yhteiskunnan selkäranka.

Me elämme sellaisessa turvallisuusympäristössä, jossa meidän tulee huolehtia yhteiskuntamme kriisinsietokyvystä, terveydestä ja pelastusturvallisuudesta koko Pirkanmaan alueella. Sosiaali- ja terveyspalveluilla on myös suuri inhimillinen merkitys, kun hätä koittaa. Näillä palveluilla on myös suuri merkitys kuntien elinvoimalle. Ne vaikuttavat meidän jokaisen elämään ja elinympäristöön.

Palvelujen järjestäminen

Palvelujen järjestäminen on tehtävä niin, että emme tuhlaa resursseja epäolennaiseen tai ideologiaan. Meidän tulee tuntea Pirhan oman tuotannon kustannukset huomattavasti tarkemmin, jotta niitä voidaan verrata yksityiseen palvelutuotantoon, sen laatuun ja kustannustasoon. Monituottajamallin parhaita puolia on se, että järkevässä kilpailussa palvelut tuotetaan kustannustehokkaasti, hyvällä laadulla ja lähellä ihmistä. Toimintaa pyritään kehittämään, jotta asiakkaat olisivat tyytyväisiä.

Meidän tulee kuitenkin huolehtia siitä, että markkinaehtoinen toiminta ei keskity suuryhtiöille eli hintataso pysyy hallinnassa ja paikalliset toimijat mukana. Emme voi myöskään tehdä kaikkea Pirhan omana toimintana. Tämä on nyt ollut suuntaus ja on selkeästi nähtävillä, että se johtaa keskittämiseen ja palvelujen karsimiseen, erityisesti reuna-alueilla. Monituottajamallissa palveluja tuotetaan Pirhan omana tuotantona, mutta pidetään mukana myös yritykset, kolmassektori ja esimerkiksi omaishoitajat, jotka tekevät arvokasta työtä, huomattavasti julkista palvelua edullisemmin.

Palveluseteli on toimiva tapa, jota voitaisiin hyödyntää enemmän monituottajamallissa. Palvelusetelin hinta voisi yleisesti olla samalla tasolla kuin julkisesti tuotetulla palvelulla. Haasteena tässä on vielä se, että Pirha ei tunne omia kustannuksiaan riittävällä tasolla, jotta näin voitaisiin toimia. Mielestäni tämä olisi kuitenkin tavoitetila johon aluevaltuustossa tulisi pyrkiä.      

Pirhan hallintoa tulee vieläkin tehostaa, digitalisaatiota ja tekoälyä tulee kehittää ja käyttää entistä enemmän. Mutta sillä tulisi tehostaa myös hallintoa, organisaatiota ja päätöksentekoa, etäpalveluilla ei voi korvata ihmisen kohtaamista. Liikkuvia palveluja pitää kehittää niin, että ne kattavat ihmisten palvelutarpeen. Parhaimmillaan ne voivat jopa laajentaa ja parantaa palvelutasoa, kun asiat tuotetaan oikea-aikaisesti ja tarpeeseen. Ilta- ja viikonloppupäivystystä täytyy uskaltaa laajentaa, jos nykymalli tukkii esimerkiksi Acutan jonot tai ihmiset ajelevat pitkin Pirkanmaata palvelujen perässä Kela-takseilla tai tapaamaan omaisiaan ties missä.

Aluevaltuustossa on hyvä pitää napakoita puheita. Tämä ei kuitenkaan aina auta, kun asioista päätetään enemmistöpäätöksin. Äänestämällä minua saat aktiivisen aluevaltuutetun, joka pyrkii vaikuttamaan suuren valtuustoryhmän kautta päätöksentekoon ja siten viemään asioita eteenpäin. Toki myös niitä puheita tarvitaan, jotta asiat nousevat esiin ja siten keskusteluun.