Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 143
Seuraavassa on muutamia nostoja asioista, jotka koen Nokialla tärkeiksi ja joiden eteen olen tehnyt töitä ja tulen myös tekemään jatkossa, jos tulen valituksi kaupunginvaltuustoon


Tasapainoinen talous ja kyky investoida

Yritysten ja kaupungin välinen vuoropuhelu

Oppimisen ja kasvatuksen resurssit

Liikuntatilojen ja harrastusmahdollisuuksien kehittäminen

Aktiivinen seutuyhteistyö
Ennakkoäänestys on 2.4.–8. 4.2025
Vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025
Äänestyspaikat ja aukioloajat löydät Nokian kaupungin sivuilta.
Koulutus- ja kasvatus
Koulutuksen ja kasvatuksen resursseista huolehtiminen on kunnan tärkein tehtävä, myös Nokialla. Nokialla on tehty investointipäätökset uudesta Nokianvirran yläkoulusta ja Kankaantaan alakoulusta. Suunnitteilla on myös päiväkotirakentamista. Opetuspalvelujen ja varhaiskasvatuksen resurssit tulee turvata, jotta nuoret saavat riittävän varhaisessa vaiheessa tukea, jos siihen on tarvetta. Valtuutettujen tehtävä on huolehtia riittävistä opetuksen sekä tukipalvelujen resursseista, mutta opettajille täytyy jättää työrauha.
Meillä on paljon aktiivisia nuoria, jotka katsovat tulevaisuuteen positiivisesti, He panostavat harrastuksiin, koulutukseen, ammattiin tai yrittäjyyteen. On tärkeää, että huolehdimme ajoissa niistä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä, mutta yhtä tärkeää on huolehtia siitä, että kannustamme ja tuemme näitä aktiivisia nuoria omien unelmiensa tavoittelussa.
Harrastaminen
Nokialla on panostettu paljon harrastamisen resursseihin ja tiloihin. Meillä on juuri valmistunut uusi palloiluhalli ja uimahallin suunnittelukin on jo varsin pitkällä. Yleisesti ottaen meillä on hyvä tilanne harrastusmahdollisuuksissa, mutta aina on parannettavaakin. Suurista harrastajamääristä jalkapallo kaipaisi eniten parannusta talviharjoitusten olosuhteisiin. Toisaalta myös jäähalli vaatisi investointeja, jos Nokian Pyry nousee Mestikseen.
Olen tehnyt Nokian kokoomuksen kanssa valtuustoaloitteen urheilutilojen yhtiöittämisestä. Tällä haettaisiin tehokkuutta urheilujohtamiseen ja se mahdollistaisi myös lisäinvestoinnit, toisin kuin kaupungin taseeseen tehtynä. Tämä ei koske pelkästään joukkueurheilua, vaan kaikkia harrastamista, joka vaatii ympärilleen toimivat ja terveelliset tilat. Oli kyse sitten esimerkiksi kamppailu-urheilusta, yleisurheilusta tai voimistelusta. Tiloja tarvitaan.
Elinvoima- ja työllisyys
Menestyvät yritykset luovat työpaikkoja ja työllisyyttä. Nokialla on vireää yritystoimintaa ja hyvin yritysmyönteinen yhteistyö kaupungin, yrittäjien ja teollisuuden välillä. Nokia toimii aktiivisesti seutuyhteistyössä, joka koskee seudullista elinkeinotoimintaa, työllisyyspalveluja, toisen asteen koulutusta sekä lähiliikennettä. Työllisyyspalvelut siirtyivät valtiolta kunnille ja sitä kautta työllisyysalueille 1.1.2025. Uusi toimintamalli tulee nostamaan kuntien työttömyyden kustannuksia. Tähän haasteeseen voidaan vaikuttaa parhaiten edistämällä yritystoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta työllisyyttä Nokialla.
Itse olen toiminut kuusi vuotta Nokian yrittäjien hallituksessa ja siitä neljä vuotta puheenjohtajana. Olen ollut lähes kymmenen vuotta kehittämässä kaupungin ja yritysten välistä vuoropuhelua, pöydän molemmilla puolilla. Tämä yhteistyö on saanut jo valtakunnallistakin mainetta ja useita palkintoja. Olen myös kiertänyt nokialaisissa yrityksissä ja teollisuudessa kansanedustajien ja työministerin kanssa, edistämässä suoria kanavia nokialaisten yritysten ja päättäjien välille. Viimeiset neljä vuotta olen toiminut Nokian edustajana Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunnassa, joka päättää toisen asteen koulutuksesta Tampereen seudulla. Tämän lautakunnan alaisuudessa toimii työllisyysjaosto, jonka tehtävänä on huolehtia jatkossa em. seudullisista työllisyyspalveluista.
Talous
Nokialla on takana hyviä taloudellisia vuosia. Seuraavat vuodet ovat jo paljon vaikeampia, sillä edellisen hallituksen masinoima hyvinvointialueuudistus on ajanut suomalaiset kunnat ja sotepalvelut taloudellisesti ahdinkoon. Kunnissa verotulot vähenivät suhteessa enemmän kuin menot ja vastaavasti hyvinvointialeuiden organisaatiohimmelit syövät enemmän kustannuksia kuin niille siirtyvät tulot.
Vuoden 2025-2027 taloussuunnitelma oli Nokialla lähtökohtaisesti 24 milj. € alijäämäinen. Hyvällä virkamiesvalmistelulla ja poliittisessa yhteistyössä, se on nyt hieman ylijäämäinen. Liikkumavara kuntataloudessa on kuitenkin hyvin niukka ja siihen kohdistuu paljon epävarmuustekijöitä, kuten aiemmin mainittu työllisuusalueuudistus, jonka kustannusvaikutukset voivat olla arvioitua suurempia.
Vaalikentillä annetaan yleensä paljon erilaisia lupauksia, erityisesti toverit vasemmalla. Toivon kovasti, että tässä säilytetään maltti, jotta voimme kohdistaa resurssit olennaisiin asioihin, kuten opetukseen ja varhaiskasvatukseen.